Att plantera under sommaren

Sommaren är den tid då vi verkligen ser frukten av allt arbete med trädgården. Men för den som har gröna tummar vill man ju gärna vara lite aktiv även under denna tid. Frågan är då vad kan man egentligen plantera under sommaren.

Till att börja med kan vi vända oss mot tvååriga växter och perenner. Många av dessa kan man direktså ute mellan slutet på juli och början på augusti.  Genom att ge dem chansen att bilda en ordentlig bladrosett redan under sommaren ger man dem en extra tidig start året därpå. Fröer för dessa växter bör vara extra lätt att hitta i butiker just nu.

Sommaren är också perfekta tiden att så  nya omgångar av asiatiska grönsaker som kyona och pak choi. Eftersom de ofta klarar ett par minusgrader kan de bli kvar länge till i grönsakslandet.

Den som stått i tankarna att föröka en buske eller två med sticklingar kan också sätta igång detta arbete under sommaren. Välj då en som är mjuk upptill men också något förvedad nedtill. Se till att skydda med fiberduk och använd sandblandad jord för att ge den de bästa möjliga förutsättningarna.