Bästa materialen för utemöbler

Med utemöbler som huvudsaklig fokus tänkte vi att det kunde vara bra att tala något om vilka material som är mest fördelaktiga för utemöbler. Innan millennieskiftet var möbler i plast väldigt populära men idag ha dessa byts ut mot andra, snyggare material. De två främsta numera är teak och konstrotting.

Teak

Teakmöbler är något unikt bland träslagen vi använder för möbler i att det håller väldigt bra och inte ruttnar i första taget. Teak kommer från södra och sydöstra Asien, huvudsakligen från Indien, Pakistan, Bangladesh, Burma, Indonesien och Thailand. Det är dels träslaget själv som innehar bra egenskaper men även tack vare en avverkningsmetod med ringbarkning på rot där trädet efteråt får hela två år på sig att torka som ger upphov till ett material som är så fördelaktigt för tillverkning av saker som utemöbler.

Detta virke blir i slutändan oljehaltigt, tungt, hård men ändå elastiskt och blir ordentligt motståndskraftigt mot väta och angrepp. Oljehalten gör det dock mer svårlimmat än många andra träslag, men så länge man använder rätt lim och bra metoder är det fortfarande möjligt.

Populariteten av teak trots det relativa höga priset går inte att förneka och många svenska försäljare satsar stort på just teak. Har man inget emot att lägga ned några extra kronor på att få ett snyggt och lyxigt set utemöbler är teak helt klart något man bör titta på.

Konstrotting

På andra sidan av åtminstone prislappen kan vi hitta möbler i konstrotting. Med tanke på vad vi sade om plast i början på artikel kanske många blir förvånad att höra att detta är precis vad konstrotting är. De finns flera olika typer av rotting men de mest slitstarka är tillverkade av polyeten, som för övrigt används i en mängd andra områden som flaskor, påsar, rör, kablar och till och med kläder.

Moderna konstrottingmöbler är inte bara väldigt lätta, de är också hållbara och kräver praktiskt taget inget underhåll alls. Rottingen vävs oftast kring aluminiumkroppar, som också bidrar till möblernas låga vikt.

Alla som har sett gamla plastmöbler har säkert sett hur de kan blekna och tappa färgen med åren. Detta beror på UV-strålning och det är faktiskt något som konstrotting är väldigt motståndskraftig mot. Kort och gott har konstrotting även många egenskaper som lämpar sig utemöbler och det är lätt att se varför också detta har blivit en stor favorit.