Bygga attefallshus på tomten

Med en stor tomt kan man lätt hamna i tankarna vad den mer kan användas till. Ett tips är då att bygga ett attefallshus antingen som en komplementbyggnad eller  komplementbostad. Här tittar vi lite närmare på vad som gäller och hur du kan gå tillväga.

Vi börjar med att titta på vad reglerna säger kring denna byggnad. Nya lagar kring attefallshus trädde i kraft 1 mars 2020 och får nu vara upp till 30 kvm istället för 25. Höjden på byggnaden får vara max 4 meter. Följer du dessa mått behöver du inte bygglov. Och ser du även till att bygga inom 4,5 meter från tomtgränsen behöver du heller inte tillåtelse från grannarna.

Användningsområdet för ett attefallshus är riktigt brett. Du kan exempelvis bara låta det vara ett förråd eller garage. Men du kan även bygga något som ett växthus efter dessa regler. Alternativt kan du göra det till åretruntbostad komplett med eget kök och badrum. För att få plats med allt detta kan det vara klokt att skaffa ett attefallshus med loft. På så sätt utnyttjar du höjden på bästa sätt och får ett riktigt mysigt sovutrymme på köpet.

Men innan du kan sätta igång är det klokt att tänka lite mer kring grunden. Precis som med ett vanligt nybygge har du flera olika val:

  • Platta på mark
  • Krypgrund
  • Plintgrund
  • Hybridgrund

Men du kan faktiskt även välja bygga en källare till attefallshuset. Det är visserligen ett väldigt stort projekt, men ger ju en massa extra utrymme i slutändan. Vill du verkligen maximera boytan kan du ju också isolera källaren och sedan inreda den som vilket annat rum som helst. För att spara in lite utrymme på marknivå kan du med fördel välja att installera en spiraltrappa.