Få ordning i tvättstugan

Att ägna sig åt tvätt och strykning kanske inte slår högst upp på ”att göra listan” i hemmet. För många är bara tvätten ett nödvändigt ont, något som måste göras. Genom att skapa en praktisk och inbjudande tvättstuga kan det både gå snabbare och bli roligare att vistas och arbeta på denna plats.

Skylt från AlvsalenEn genomtänkt och praktisk tvättstuga spar både kraft och energi. Tvättstugan ser väldigt olika ut, beroende på hus men det krävs att göra en tvättstuga som passar i hemmet. Det är viktigt att inreda tvättstugan både smart och snyggt, att skapa en plats man trivs i, för att du ska tycka att det är roligt att arbeta där. Idag finns många vackra inredningsdetaljer som är tänkt till tvättstugan, som gör att rummet blir trivsamt. Ett tips om man vill följa trenderna är att sätta upp någon rolig tavla eller citat på väggen. På http://www.alvsalen.se under rubriken skyltar finns några riktigt snygga skyltar för tvättstugan.

Den stora tvättstugan

Har du en tvättstuga med mycket plats är det både praktiskt och bra att samla all klädvård där. gör så det är enkelt att tvätta, handtvätta, mangla, stryka, sy och förvara där. Har man möjlighet kan hela husets garderober finnas i tvättstugan, då finns både linneskåp, kläder och skor på samma plats. Du slipper då att bära runt kläderna och stoppa i olika garderober och du får enkelt all smutstvätt samlad direkt i anslutning till tvättmaskinen. Ta gärna hjälp av något företag som säljer inredning för tvättstugor för att få hjälp hur du kan placera inredningen på bästa sätt.

För den lilla tvättstugan

Har du en liten yta i din tvättstuga gäller det att tänka smart för att få plats med allt. Att investera i en tvättmaskin som är toppmatad i stället för en klassisk frontmatad spar plats. Idag finns också kombinerade tvättmaskiner och torktumlare vilket gör att du bara behöver en maskin. För att hänga tvätten finns tvättlinor som kan skruvas upp på väggen och dra ut när de ska användas. Detta gör att du spar mycket golvyta. Har du ingen plats för strykbrädan finns praktiska strykbrädor som förvaras i en låda. du drar då bara ut lådan och fäller ut strykbrädan då du ska stryka, enkelt och smidigt.

Ett sätt som spar tid med smutstvätten är att köpa flera tvättkorgar och ha för fintvätt, kulörtvätt och vittvätt. På detta sätt slipper du sortera tvätten innan den ska läggas i maskinen. Några smarta boxar för förvaring av tvätten, som dessutom är stapelbara, hittar du på IKEA.