Förbereda inför årets plantering

Det är bara januari men det är aldrig för tidigt för att planera årets sådd. Om du är nybörjare finns det mycket att läsa och lära, lika bra att börja studera redan nu så du är redo.

Fröer och lökar

Lökar ska inte ligga för länge. De förvaras under kontrollerade temperaturer och fuktighet i butik, något som är svårt att åstadkomma hemma. Välj ut vilka lökar du är intresserad av och skriv upp dem. Du kan beställa dem senare när det är börjar bli dags att plantera dem.

Fröer har längre livslängd och kan köpas in i god tid. En del fröer behöver du så inomhus och vissa kan du så tidigt på året. Du kan egentligen börja med årets odling redan i februari och plantera ut när vädret tillåter.

När du förså är det lättast att använda minikrukor som du sedan planterar ut med sådden. Krukan förmultnar i jorden och blir lite extra näring för plantorna. Ett annat alternativ är torvbriketter som du bara trycker ned ett frö i och vattnar. När den unga plantan behöver planteras om planterar du om i större kruka med torvbriketten.

Rita upp trädgården

Det är alltid bra att ha en skalenlig ritning av tomten, speciellt de platser där du kan och vill plantera. Medan snön fortfarande ligger kvar är det svårt att markera ute på tomten. Rita in vad du ska plantera var och se vilka kombinationer du kan åstadkomma.

Spara din slutgiltiga ritning över trädgårdens alla odlingar till nästa år. Då kan du titta tillbaka och se vad du odla på en specifik plats förra året och byta till en annan blomma eller råvara så du inte utarmar jorden.