Höstfix inför vintern

Snart kommer trädgården att somna in i vinterdvala. Men innan dess finns det fortfarande saker man kan göra och fixa, för en vackrare trädgård när snön smälter bort. 

Nedskärning

Kapa trädgrenar så de får vila i vinter och växa upp rätt till våren. Om du vill ha en speciell form på dina äppelträd eller buskar, kan du klippa ned den under hösten. Kom ihåg att köra bort de gamla grenarna eller åtminstone kapa upp dem i tillräckligt små bitar så komposten klarar av dem.

Sista gräsklippning

Passa på att klippa gräsmattan en sista gång. Detta kan man behöva göra några gånger. När du ser att gräset inte växer tillbaka, då vet du att du gjort din sista klippning. Låt gärna klippet ligga kvar som gödsel och näring. Och klipp inte för kort. Gräset får gärna vara upp till 5-8 centimeter långt under vintervilan.

Strukturera trädgården

Du har också chansen att strukturera trädgården. Marken börjar bli hårdare vilket kan göra den svårarbetat, men också lättar att modellera i rätt form. Du kan exempelvis passa på att lägga stenplattor och skapa en gång från altanen och runt trädgården.

Ta bort löven

På ett sätt är det bra för jorden om löven får ligga kvar. Det är som en stor, gratis gödselbomb för gräsmattan. Men löv är lätta och flyger iväg med vinden. Din granne kanske inte uppskattar att hälften av dina löv blåser över på hens trädgård.