Husets påverkan på trädgården

Som trädgårdsintresserad är det lätt att man tittar för mycket ner i backen för att missa vad som är rakt framför en. Även om huset inte är det främsta intresset så är det en punkt i trädgården som fortfarande har väldigt stor påverkan på upplevelsen.

Fasaden

Det största man ser på ett hus är utan tvekan fasaden. Oavsett vad den är gjord av så är det viktigt att den är hel och ren för att den skall platsa in i trådgården. Om den inte gör det så kan det vara en väl värd investering att måla om eller byta fasaden. Både för trådgårdens trivsel och husets övriga livslängd.

Fönstren

Precis som fasaden gör snygga fönster även mycket för att höja upplevelsen av både huset och tomten. Då variationen i hur ett fönster kan se ut dessutom är så stor är det ett perfekt tillfälle att påverka husets stil.

Skuggan

Glöm inte att tänka på hur skuggan faller från huset när du planerar din trädgård. Till skillnad från träds skuggor som ändå släpper igen en hel del ljus så blockerar huset all direkt belysning. Detta kan på skuggsidan kraftigt begränsa vad som går att plantera där.

Hoppet är dock inte helt borta då det finns alternativ. De flesta växterna som trivs i skugga är bladväxter som har möjlighet att fånga upp det ljus som faktiskt finns där. Även vissa ormbunkar brukar utan problem trivas.