Kolgrillar

Många älskar att grilla, resten älskar att äta grillat. Oavsett vilken av de två grupperna man tillhör så kan man vara överens om att det krävs en bra grill för att göra jobbet. Det sägs ofta att det inte går att få lika bra smak på maten om man grillar på en gasolgrill, om det ligger något i det är upp till var och en att bestämma. Men en sak är säker, känslan och lukten av en kolgrill är något helt eget!

Fördelar med kolgrill

Kolgrillen kan bli väldigt varm, vilket kan krävas dom gånger du till exempel vill grilla kött som ska grillas snabbt på hög värme. Du har även möjligheten att använda dig av rökflis som både ger en fin färg och smak. I regel så är kolgrillen billigare att köpa än vad en gasolgrill är, och den är även lättare att flytta på, vilket kan vara bra om du vill flytta den för till exempel vinterförvaring.

Kolgrillar i olika utföranden

Kolgrillar kommer i olika varianter. Vilken som passar dig kan bero på allt från hur mycket plats du har till hur mycket du vill kunna grilla samtidigt.

Klotgrillen är troligtvis den vanligaste av de olika kolgrillarna. Du har alltid en rund grillyta och många gånger så är den lite mindre än andra varianter. Vill du ha en yta utan kol för att kunna köra indirekt värme så kan klotgrillens utformning göra det lite knepigt ibland, men har en av de större modellerna så bör det inte vara några problem.

Grilltunnan är också en vanlig variant bland kolgrillarna. De flesta grilltunnor är större än kolgrillarna och erbjuder därför också en avlång och större grillyta. Med en avlång grillyta så är det enklare att fördela kolet så du får ytor avsedda för indirekt värme. Den avlånga ytan kan även med fördel användas för att skilja på till exempel kött och vegetarisk mat samtidigt som den tillagas.

Öppen grill har som namnet antyder inget lock, i de flesta fallen så handlar det om engångsgrillar. Eftersom öppna grillar saknar lock så har man inte möjlighet att stänga in värmen som man annars gärna vill göra, eftersom man inte kan behålla värmen på samma sätt så tar maten ofta längre tid på sig att bli klar. Men öppna grillar är ofta både enkla och smidiga att använda.