Lägga nytt tak – val av material

Taket är inte något man tänker väldigt ofta på, det är där och det är mer eller mindre allt. Men om man får problem med taket, ett läckage eller liknande, så blir det helt plötsligt allt man kan tänka på. Naturligtvis är det inte enda anledningen till att byta tak, ibland är det helt enkelt en estetiskt fråga.

Vill man göra saken enkelt för sig ska man hålla sig till samma typ av tak som man hade tidigare, på så sätt minimerar man riskerna för att något går fel. Detta är dessutom det taket som mest troligtvis stämmer in med omgivningen, så länge man själv eller förra ägarna inte bytte till ett annat material.

Tegel

Tegeltak är vida spritt i Sverige, men det finns faktiskt bara en tillverkare av tegelpannor i hela landet: Vittinge Tegel. Man kan även köpa pannor från rivningshus eller via annonser som fortfarande håller måttet, det är dock viktigt att veta att pannor från olika årtionden och tillverkare kan ha olika dimensioner.

Tegel är ett tungt tak, det väger antingen 30 eller 48 kg per kvadratmeter beroende på om man använder två- eller enkupiga pannor.

Plåt

Plåttak ses av många som ett mer modernt material att använda sig av och har därför blivit mer och mer populärt. Ska man lägga taket själv måste man välja en profilerad plåt, det krävs nämligen en hel del kunskap och expertis för att lägga slätplåt på ett tak. Vill man ha slätplåt är det bäst att vända sig till företag som är experter på plåttak.

Profilerad plåt kommer i stora skivor man kan lägga direkt på den existerande takstrukturen. Trots det kommer profilerad plåt i flera olika designer så alla tak kommer inte att se likadana ut. Profilerade plåttak är antingen gjorda av stålplåt eller aluminium som fått något form av ytbehandling.