Skapa mer utrymme i bostadsrätten

Du har betydligt större friheter när du äger din lägenheten istället för att hyra. Du kan göra renoveringar som annars inte vore tillåtna. En del saker behöver fortfarande godkännas av föreningen men du kan definitivt få friare händer att skapa utrymmen i lägenheten om den är din.

Om du bor på översta våningen kan du ha tur och ha en råvind ovanför dig. Råvindar har tidigare bara varit förrådsutrymmen och tomma utrymmen för inspektioner. Idag är allt fler föreningen som inreder råvindarna för att skapa större lägenheter eller bygga upp helt nya som de kan sälja. De kan antingen sälja ytan till någon annan som inreder och säljer ytan eller så gör det de själv.

Prata med föreningen om möjligheten att skapa ett loft eller extra rum på råvinden som kopplas samman med din lägenhet genom en trappa. Försök att skapa så pass bra underlag och argument som möjligt innan du bokar ett möte, var beredd på ett nej och hur du kan övertala dem. Skapa en budget för bygget om du planerar på att göra det själv. Vad kommer det att kosta och hur lång tid tar det? Föreningen ansvarar för störningar i bostaden, om din arbetstid är för lång kan de bli skeptiska och kräva att du gör jobbet snabbare för att inte störa de andra i huset.

Med ett extra sovrum, förråd eller loft ökar värdet på lägenheten markant och du får massor med extra kvadrat. Bästa sättet att nå övervåningen är med en spiraltrappa eller nedfällbar trappa. Nedfällbar passar bra när rummet inte används hela tiden. Har du rummet som ett sovrum eller vardagsrum vill du hellre ha en spiraltrappa så övervåningen alltid är tillgänglig. Trappen blir också en snygg detalj som tar lite plats eftersom den kan ställas nära väggen i ett hörn.