Stensätt uteplatsen

Dagens trend när det gäller trädgård och tomt visar att natursten av olika slag börjar ta över de traditionella gräsmattornas yta. Stenplattor är betydligt enklare att sköta än gräsmattor eftersom de sistnämnda kräver många timmar av klippning och underhåll.

Att lägga plattor är ett gediget arbete som kräver både tålamod och noggrannhet många väljer därför att leja ut jobbet via en trädgårdsanläggare. Om du väljer att göra arbetet på egen hand är det allra smidigast att hitta rätt plattor via nätet. Idag finns det flera aktörer inom branschen men ett tips för den som letar efter kvalitet och bra pris är att kika in på Stonefactory som har ett brett sortiment av trädgårdssten för alla stilar och smaker. Dessutom erbjuder de bland annat fri frakt och en mycket bra supportservice.

Låt arbetet ta tid

Tidningen Vi i Villa skriver i denna artikel om hur man bäst lägger marksten och plattor ute i trädgården. Även om stenläggning bidrar till en mer praktisk vardagsskötsel av din trädgård ska man inte slarva med själva underarbetet, det lönar sig att låta plattläggandet ta tid. När man ska välja stenplattor till uteplatsen är det viktigt att se till närmiljön och anpassa plattornas ton och färg därefter, på så sätt skapar man de bästa förutsättningarna för att tomten som helhet ska få ett harmoniskt utseende. Många rekommenderar att välja en mer neutral ton på plattorna för att trädgårdens växter och även husets arkitektur ska framhävas på bästa möjliga sätt. När man sätter plattor på uteplatsen är det viktigt att beräkna ytan för att veta hur många plattor som behövs. Man bör tänka på att det inte bara är möbler som ska få plats, även krukor med växter ska ha tillräckligt med stenyta. Med tanke på det svenska frostklimatet ska man aldrig lägga plattor direkt på matjorden utan gräva bort jorden till ett djup på cirka 20 centimeter.