Ta hand om dina utemöbler

Alla med trädgårdsmöbler vet att dessa behöver tas om hand för att klara sommaren utemiljö. Vissa möbler klarar sig bättre än andra men omvårdnad behöver alla typer av möbler. Står möblerna in under tak i en inglasad altan så klarar sig de bäst, det känns rätt så självklart.

Trämöbler behöver behandlas på något sätt för att stå emot väder och vind. Det finns också snygga överdrag som man kan täcka sitt möblemang om man så önskar. Ni kanske har ett möblemang som har några år på nacken och det kanske är dags att förnya sig och köpa nya trädgårdsmöbler inför sommaren. Det kan vara skoj med något nytt om man haft de gamla en längre period.

Ta i akt var möblerna ska placeras och vilket material som ni trivs bäst med, Teak är ett fantastiskt tåligt och även snyggt material som det görs trädgårdsmöbler i. Trämöbler överlag har en helt annan känsla än vad trädgårdsmöbler i plast har. Även om plastmöbler kan fylla sin funktion även de.

Har du äldre trädgårdsmöbler i något träslag så kan det räcka med att blåsa över dom med en högtryckstvätt och få bort den värsta smutsen. Låt möbeln torka ordentligt innan ni behandlar den med rätt medel. Viss trämaterial kräver en viss sorts behandling jämfört med andra. Har ni en målad trädgårdsmöbel så slipa ner så mycket som möjligt och måla med samma typ av färg.

Ett annat populärt material bland utemöbler är rotting. Detta finns både som naturmaterial och konstrotting. Dessa möbler är nästan alltid målad, betsad eller lackad. Regelbunden rengöring är en bra grund, men om naturligt rotting står väldigt torrt till kan de också behöva inoljas för att inte materialet ska spricka. Konstrotting är däremot nästan helt underhållsfritt.

Andra utemöbler görs ju helt i gjutjärn eller andra metaller. Här är ju oftast rost som är den största boven i spelet. Om rost uppstår är det bara att hugga tag i en stålborste och borsta bort all rost och eventuell lös färg. Måla sedan med rostskyddande färg, låt torka ordentligt och måla sedan med en metallfärg i valfri kulör.

Om utemöbeln har en del i betong eller sten gäller det att skaffa sig lite stensåpa och en svamp för att få bort eventuell smuts. Efter det sedan torkat är det bra att olja in området med en klinkerolja. Då håller sig ytan fin längre.