Tips för uterummet

Uterum är idag en av de mer populära tillbyggnaderna folk gör till sina hem. En del väljer att bara göra det som en inglasad veranda medan andra går hela vägen till ett fullt isolerat rum som kan användas året runt.

Att förlänga sommaren är en väldigt vanlig anledning till att skaffa uterum. Det ger oss chansen att uppleva härliga sommarkvällar även på sensommaren då det börjar bli betydligt kallare på kvällssidan. Bäst av allt är nog att det inte är väldigt svårt eller dyrt att göra en sådan utbyggnad.

Men innan man kommer till skott är det bra att göra ett par saker klar för sig. Till att börja med måste man tänka på hur man faktiskt tänkt att använda uterummet. Vill man bara ha något som skyddar mot vinden, och lite av kylan som kommer därtill, men fortfarande få känslan av att vara utomhus är det nog bara en inglasad veranda som är det bästa alternativet, och det blir även det billigaste.

Vill man däremot ha ett rum som ska kunna användas året runt kommer man behöva bygga lite mer rejält och se till att få det isolerat. Att lägga in ett värmegolv kan då vara något att tänka på. Detta är ett praktiskt lågvärmesystem som kan lämpa sig ypperligt i ett bra isolerat uterum.

Placeringen är ju också viktigt att tänka på. De flesta som bygger uterum är ute efter kvällssol och kan man bygga ut huset åt det hållet är det ofta optimalt. Tänk dock även på var man kommer att behöva göra utgången för att få det där. En bra placering för uterum är i närheten till köket. På så sätt kan man lätt servera mat där ute utan att behöva gå tvärs över hela huset.

Att välja material till uterummet, allt från golv till väggar och tak kommer att kräva en hel del planering och det är viktigt att man tar sig tiden att gå igenom detta. Tänk även på att det kommer att behövas bygglov så ta kontakt med byggnadsnämnden i god tid.