Vilket uppvärmningsalternativ bör du välja?

Att välja rätt sorts uppvärmning är inte det lättaste. Om du exempelvis flyttar till en ny lägenhet eller ett nytt hus så är det lätt hänt att du fortsätter med samma uppvärmningsalternativ som den förra ägaren hade. Detta är dock inte alltid det bästa rent ekonomiskt sett, eller ens det mest praktiska för dig. För att få så låga kostnader som möjligt när det kommer till uppvärmningen finns det några punkter att se över.

Själva huset är viktigt att titta på, främst vad gäller fasad och fönster. Se att det inte läcker ut värme någonstans. Att täta springor och liknande är väldigt viktigt och kan faktiskt ha en ganska stor inverkan på värmekostnaden. Att ett stort hus är dyrare i uppvärmning än ett litet hus är inte så konstigt. På vintern kan det därför vara värt att sänka temperaturen inomhus lite.

Men vilken uppvärmningskälla är egentligen bäst? Ur miljösynpunkt är det främst uppvärmningsalternativ med förnybara energislag som är bäst. Här finns pellets, solenergi och vedeldning. Pellets är ett väldigt bra alternativ i längden då kostnaderna blir mindre, miljön inte tar skada och metoden är effektiv. Dock kostar det en del att sätta in en ny pelletspanna. Du behöver även ha flera kubikmeters utrymme till ditt pelletsförråd. Bortsett från att pellets kräver lite mer jobb än exempelvis direktverkande el, är pellets ett av de mest praktiska, ekonomiska och miljövänliga alternativen.

Fundera ordentligt

Att byta uppvärmningskälla är något som ofta hamnar långt ner på att-göra-listan, men i många fall kan du spara in mycket pengar på att byta. Eftersom det finns många olika alternativ vad gäller uppvärmning, och installation och byte kan bli dyrt, gäller det att informera sig och fundera ordentligt. Om du funderar på att byta uppvärmningskälla är det smart att göra en kalkyl på vad din nuvarande förbrukning respektive metod kostar och se vad den nya källan kommer hamna på. Ibland kan det ta flera år innan du ser skillnad rent ekonomiskt. Den stora vinsten kommer efter ett tag.